Pasaulinis aliejaus gidas FLOS OLEI » Trumpai apie gidą
|
Pasaulinio ypač tyro alyvuogių aliejaus gido FLOS OLEI redaktoriai ir leidėjai - Marco Oreggia ir Laura Marinelli – žurnalistai, vyno ir maisto kritikai, kaip degustatoriai ir ekspertai įtraukti į Nacionalinį tyro ir ypač tyro alyvuogių aliejaus specialistų ir ekspertų sąrašą.
Kas yra „FLOS OLEI“ gidas?
„FLOS OLEI – guida al mondo dell’extravergine“ (www.flosolei.com) yra dvikalbis (italų ir anglų kalbomis) pasaulinis kartą per metus leidžiamas kokybiško ypač tyro alyvuogių aliejaus gidas. Jame rasite viso pasaulio alyvuogininkystės sektorių, suskirstytą pagal valstybes. Iš viso jų čia net 47. Kiekviena vietovė pristatoma atskirai. Tad čia rasite net tik dominančio regiono istoriją, teritoriją ir alyvuogininkystės srities ypatumus, bet ir naujausius statistinius bei kartografinius duomenis. Alyvuogininkystės lyderių, Italijos ir Ispanijos, regionai pristatomi atskirai.
Be to, gide pateikiama kiekvieno alyvuogininkystės ūkio duomenų lentelė, kurioje nurodomas jo vertinimo balas, aliejaus degustatoriaus pastabos ir maisto derinimo ypatybės. Į gidą įtraukiamos įmonės pasirenkamos pagal tarptautinio metinio konkurso duomenis, o ypač tyro alyvuogių aliejaus rūšis atrenka mūsų profesionalių ir patyrusių degustatorių grupė.
Nuo 2013 metų gruodžio jau galima įsigyti paskutinį, penktąjį, gido leidimą – „FLOS OLEI 2014“. Jame rasite 500 įmonių ir 703 ypač gryno alyvuogių aliejaus etiketes iš viso pasaulio. O kad tarp daugybės aliejų rūšių nepasimestumėte, mes siūlome „The Best 20“ – mūsų dvidešimties geriausių pasaulyje įmonių ir etikečių sąrašą, suskirstytą į kategorijas. Beje, 12 aliejų tarp jų – itališki.
Kaip ir kodėl jis atsirado?
Dabartinis „FLOS OLEI“ gimė 2000 metais, tik tuomet jis vadinosi „L‘Extravergine“ („Ypač tyras“). Gidą redagavo Marco Oreggia, o publikavo nedidėlė Italijos leidykla. Konkursas tuomet buvo skirtas tik Italijos įmonėms, tačiau jau nuo 2005 metų jame galėjo dalyvauti bendrovės iš viso pasaulio. „L‘Extravergine“ „FLOS OLEI“ tapo 2010-aisiais, nors gido idėja liko ta pati, tai jau kur kas didesnis projektas, apimantis visą pasaulį. Šio gido leidėjai ir redaktoriai – Marco Oreggia ir Laura Marinelli.
Nuolatinio darbo ir naujausių žinių vaisius „FLOS OLEI“ atsirado siekiant pristatyti ypač svarbų mūsų sveikatai produktą, Viduržemio jūros regiono mitybos princą – alyvuogių aliejų. Norėjome jį atnešti į visų, geru maistu besirūpinančių, vartotojų namus (tiek italų, tiek viso pasaulio gyventojų). Be to, šis gidas ir darbo instrumentas (gamintojams, restoranų savininkams, importuotojams, platintojams, specialistams ir kitiems).
Kaip sudaromas „FLOS OLEI“?
Kiekvienais metais konkurso būdu išrenkame 500 geriausių įmonių pasaulyje. Jos ir sudaro gido turinio pagrindą. Tiesa, kasmet siekiame praturtinti leidinį ir naujienomis: įtraukiame naują vietovę, naują įvadinį straipsnį, naują simbolį aiškinamojoje aliejaus rūšių legendoje. Pavyzdžiui, paskutiniame numeryje aprašomos dvi naujos vietovės – Tičino kantonas ir Ukraina, kuriuose vyksta alyvmedžių sodinimo projektai.
Kaip vyksta vertinimo procesas?
Svarbiausias darbas čia tenka grupei, atliekančiai skrupulingas ir tikslias degustacijas. Kiekvieną degustaciją koordinuoja ir jai vadovauja Marco Oreggia. Vėliau redaktoriai atrenka įmones, kurios bus aprašytos gide ir kiekvienai jų skiria balą, vadinamą „Įmonės balu“ („Punteggio Aziendale“).
Balų skyrimo kriterijus pagrįstas ne tiek atskiro atrinkto aliejaus, kiek bendrai viso gamybos modelio, vertinimu. Mūsų tikslas – suteikti vartotojui dar vieną vertinimo įrankį, kad jis aiškiai suprastų skirtingus pristatytus modelius.
Įmonės balą skirtinga procentine išraiška sudaro šie kriterijai: nuosavi alyvmedžiai, aliejaus spaudyklos ir visų, grupės sužymėtų aliejaus rūšių, kokybė bei „premija“, skiriama už įmonės kokybės tęstinumą ir gaminių kokybės bei kainos santykio vertinimą. Po įmonės balo įrašomas „Įmonės kryptingumas“ („Tendenza aziendale“), kuris yra išreiškiamas simboliu („kylanti“, „krentanti“ arba „stabili“) ir papildo informaciją apie įmonę.
Kokio tipo ūkiuose gaminamas geriausias pasaulyje aliejus? Kuo tokios įmonės ypatingos?
Dažniausiai, įmonės, kuriose gaminamas geriausias pasaulyje aliejus, yra organizuotos taip, kad apima visą gamybos grandinę – nuo dirbamų laukų iki aliejaus butelio. Taip pat, augindamos vietines alyvmedžių veisles, jos yra stipriai įsitvirtinusios savo teritorijoje. Italijoje tai dažniausiai nedideli arba vidutinio dydžio šeimos ūkiai, turintys senas tradicijas, kuriomis labai didžiuojasi.